teenbloog

25 Січ, 2009

Як поводитися у ресторані?

Автор: teener Рубрика: Етикет

Emperial Garden in Boston
Creative Commons License photo credit: Werner Kunz

Час від часу трапляються ситуації, коли доводиться йти до ресторану чи кафе. Наприклад, у друга день народження і він тебе запрошує, або ти вирішив запросити свою кохану провести приємний вечір чи освідчитися коханні. А для того, щоб правильно поводитися у ресторані потрібно знати манери. Саме про це сьогодні і буде іти мова.

Отож, уяви, приємний теплий літній вечір, ти заходиш зі своєю дівчиною до ресторану. Як і театр, ресторан починається з гардеробу, де бажано зняти верхній одяг, то передусім треба допомогти роздягнутися їй. Тут я щиро сподіваюся на дівчину, яка розуміє, що поправляти зачіску або макіяж треба в холі ресторану або у вбиральні, а не за столиком. Якщо ти не замовляв столика зарання, то побачивши у залі якийсь вільний, не варто одразу бігти до нього з криком:”Біжи сюди-я зайняв вільне місце”.

Ти ж не в автобусі чи Метро. Краще зачекати на метрдотеля, який і проведе вас до столика. Тут ти теж повинен допомогти дамі сісти відсунувши їй стілець(якщо цього не зробив сам метрдотель). Тепер треба зачекати на офіціанта, якщо він одразу не підійшов до вас.
Не треба розмахувати руками або клацати пальцями, намагаючись привернути увагу одного з них, краще займи дівчину розмовою.

Нарешті до вас підійшов офіціант з меню у руках. Виникає запитання: як до нього звертатися? “Пане офіціант?” “Гарсон?” “Приятелю?”. Взагалі, офіціант  має сам привітатися з гостями і представити себе або повинен мати бейджик зі своїм ім’ям.  Однак насправді це буває далеко не завжди, тому раджу поцікавитися як його чи її звуть-так спілкуватися буде приємніше.

У твоїх руках опинилося меню. Не треба одразу відкладати його вбік і вимагати свій улюблений стейк. Напевно ти знайдеш у меню багато цікавих і смачних страв, які можуть змінити твоє ставлення до їжі. Однак не слід наполягати на тому, щоб офіціант негайно приніс саме ту страву, якої зараз на кухні немає, інакше сам можеш опинитися у смішному становищі. Так, Оноре де Бальзак, великий письменник і знатний кулінар, надто вже вередував у паризькому ресторані, вимагаючи екзотичних страв. Офіціант терпляче вислуховував зауваження письменника, та коли Бальзак утретє з неприхованою іронією запитав:” Отже, у вашому гидкому ресторані немає навіть дикої качки?”- стримано відповів:

-На жаль, немає. Але для вас, мосьє, можемо розлютити свійську.

Право вибору страв за столом належить твоїй дівчині, тому спершу подивитись меню пропонують їй. Але частіше буває так, що хтось один в голос читає меню, і разом обирають страви. Якщо назва страви тобі не знайома, не соромся поцікавитися про її вміст офіціанта, інакше ризикуєш отримати якийсь дивний делікатес.

Щось подібне сталося з великим винахідником Томасом Едісоном у одному ресторані. Там зібралися його компаньйони обговорити важливі контракти. І от Едісон замовив собі “Ескарго”- аніскільки не здогадуючись, що скривається за цією гарною та смачною назвою. А коли офіціант приніс йому на сковороді… дюжину відгодованих слимаків,  бідолаха просто очманів. Отож- не соромся цікавитися.

Звичайно першими на столі з’являються закуски. Їх варто їсти у такому порядку: натуральні овочі-рибні делікатеси-м’ясні страви. Закуски у ресторані прийнято подавати у великих блюдах. У такому випадку їх із загального блюда розкладають на окремі закусочні тарілки-то саме та тарілка, яка стоїть перед тобою. А зліва від неї стоїть тарілочка для хліба або пиріжків.

Хліб беруть руками, (а не виделкою!), кладуть на цю тарілочку і під час їжі відламують маленькими шматочками- не варто тримати у руці цілий кусень. Закуски закінчились настав час першої страви. ЇЇ найчастіше подають в окремому посуді, встановленому на підставній тарілці- бо ніяких інших функцій вона не виконує! Це означає, що не слід класти на неї кісточки з супу чи лавровий лист! Їх потрібно залишити на краєчку супової тарілки, або ж попросити офіціанта принести додаткову тарілку.

Як правило між першою та другою стравами виникає невеличка пауза, яку краще заповнити розмовою. На жаль, деякі дівчата вирішують присвятити цю паузу своїй зовнішності. Ой не робіть цього! За суворими правилами етикету дівчатам та жінкам дозволяється лише подивитися на себе у люстерко, якщо виникли якісь проблеми чи ви хочете припудрювати носик краще відійдіть до туалетної кімнати. Нарешті вам подали другу страву. Отут, можуть виникнути деякі труднощі, оскільки перед вами з’являються кілька приборів. Яким з них і в якій послідовності скористатися, аби справити враження знавця сучасного етикету і не осоромитися в очах дівчини? Не хвилюйся зайве і скористайся отаким правилом: ти ніколи не осоромишся, якщо спочатку візьмеш прибори, що лежать найдалі від твоєї тарілки. Якщо на друге ви замовили і рибу, і м’ясо, то починати треба з риби.

Запам’ятайте найголовніше: рибу не ріжуть ножем, однак ним можна допомагати відокремлювати кісточки. Щодо м’яса, то тут все навпаки, його потрібно наскільки це можливо обрізати ножем, після чого кісточки можна взяти до рук( якщо це курча) та обгризти їх. А офіціант мусить піднести тарілку з підкисленою водою, аби  ти міг обмити пальці.

Отож, якщо  вам піднесли піалу з водою, то треба також пам’ятати про прості правила. По-перше, не розбризкуй воду на всі боки. І не вздумай випадково прийняти цю воду за якийсь екзотичний напій. Подібна історія трапилася 1900 року з Пітером Крюгером, Президентом Трансваальської республіки, якого приймала у себе молода королева Нідерландів Вільгельміна. Президент мав необачність сьорбнути  з красивої посудини-на превеликий подив королівського двору. Але господиня прийму швидко розрядила обстановку: теж узяла полоскальницю і, запропонувавши тост на честь високого гостя, спорожнила її залпом. Решта присутніх змушені були наслідувати королеву.

Відтак головне  правило джентльмена: за будь-яких обставин не знічуйтесь і не втрачайте почуття гумору! Можливо, твоя дівчина підтримає тебе і в скрутну хвилину!

Після другої страви настав час десерту і гарячих напоїв. Цукор, якщо немає щипчиків можна брати руками. Лимон у чай кладуть спеціальною виделкою, витискують з нього сік, а залишки викладають на блюдечку. Лимон після цього не їдять!

Але все ж таки, головне на побаченні з дівчиною це вміти зайняти її цікавої розмовою та підтримувати настрій, ну і про манери звичайно ж не забувай! Хоча з цим я сподіваюсь в тебе проблем не буде! Смачного!



Прокоментуй! to "Як поводитися у ресторані?"

КОМЕНТАР:

Дрібнички

количество читателей онлайн и всего UA TOP Bloggers

  • Катя: Я ізгой в університеті майже ні з ким не спілкуюсь. Я вважвю себе хорошою людиною,
  • Єлизавета: Чудова стаття, цілком погоджуюся з думкою автора.)
  • qwerty: Фігня все це